Wat zijn E14 led lampen?

Kachemakking

De LED in ‘led lamp’ staat voor Light Emitting Diode, in het Nederlands wordt dit ook wel ‘lichtuitstralende diode’ genoemd. Dit betekent dat er vanaf één kant elektriciteit naar de andere kant wordt gestuurd. Hierbij worden elektronen in beweging gebracht, waardoor in het midden licht wordt afgegeven. LED wordt ook wel een halfgeleidercomponent genoemd en het heeft een negatieve en een positieve zijde, waarbij de negatieve zijde meer elektronen heeft.

 

Led lampen zijn er in verschillende soorten en maten en de E14 is er daar één van. E14 staat voor de fittingmaat van de (led)lamp. Naast E14 (ook wel ‘kleine fitting’ genoemd) bestaat er ook een E27-fitting. Deze laatste is de grotere van de twee (de E27 wordt ook wel ‘grote fitting’ genoemd). De nummers (14 en 27) staan hierbij voor het aantal millimeters dat de fitting breed is. De E14 is dus 14mm breed en de E27 is 27 mm breed.

 

De E14 led amp is er dus één met een kleine fitting en vervangt de 230 volt gloeilamp met een E14-fitting led lamp, een zuinigere en duurzamere keuze. De E14 led lamp is over het algemeen beter geschikt voor kleine lampen zoals bureaulampen of nachtlampen, maar ook vloerlampen hebben vaak een E14-fitting. Door de schroeffitting is de E14 led lamp gemakkelijk in en uit de armatuur te draaien, waardoor het vervangen van lampen super eenvoudig is.

 

Led lampen staan vooral bekend om de zuinigheid waarmee ze werken. Vaak denkt men nog dat led lampen een stuk duurder zijn dan andere lampen, maar door de vele ontwikkelingen die led lampen hebben doorgemaakt, geldt dit allang niet meer. De prijs ligt nu bijna zo laag als die van de oude gloeilampen.

https://www.leds-depot.be/